HK
Inlämningsuppgift-Hemkunskap
Ingridienser
2 dl Pilaffris
1 krm vitlökspulver
1 krm svartpeppar
1 krm saffran eller gurkmeja
1/2 grillad kyckling
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
100 g rensade räkor
2 dl djupfrysta ärter
ev. 12 svarta oliver
Gör så här:
1. Koka upp pilaffriset. Tillsätt förutom salt även vitlökspulver, svartpeppar och saffran eller gurkmeja.
2. Dela kycklingen i mindre delar. Ta bort benen.
3. Rensa, skölj och skär paprikan i strimlor.
4. Skiva oliverna
5. Blanda ner kyckling, paprika, räkor, ärter och oliver i det kokta riset.
6. Låt paellan bli genomvarm.
Efterrätt: Molnlig Marräng med härliga frukter i ugn
Min kamrat utanför och i köket var Beatrice. I början var det lite klurigt att komma på vad vi skulle laga för något. Vi började gnugga våra hjärnhalvor, fundera, diskutera och resonera. Till slut kom vi fram till att det fick bli ett spanskt tema med Paella som huvudrätt och frukter med marrängtecke i ugn som efterrätt. Vi skrev en inköpslista som vi lämnade till Therese.
Inköpslista
Gul lök |
1 st |
Jasminris |
3 dl |
Matfett |
2 msk |
Buljongtärning |
1 st |
Peppar |
1 krm |
Saffran |
1 kryddmått |
Kyckling |
300 g |
Röd paprika |
½ |
Grön paprika |
½ |
Vitlök |
2 st klyftor |
Rensade räkor |
100 g |
Djupfrysta ärtor |
2 dl |
Svarta oliver |
12 st |
Tomat |
1 st |
Lime |
1 st |
Strösocker |
3 msk |
Ägg |
2 st |
Vindruvor |
12 st |
Inlagd persika |
6 st halvor |
Dags att börja laga Paella. Vi började med att tvätta händerna noga med tvål, satte upp löst hår och tog på oss förkläden. På bänken hade Therese lagt fram alla ingridienser. Vi delade upp arbetet så att jag skulle börja skära kyckling och Beatrice grönsakerna. När jag var klar med kycklingen hjälpte jag Beatrice med resten av grönsakerna. När vi var klara med att rensa, skölja och skära alla ingridienser lade vi upp dem olika ingridienserna på olika fat.
Att steka kött
Huvudmål: Färgrik och näringsrik Paella
Paella-recept för fyra personer
Inlämningsuppgift-Hemkunskap
Huvudmål: Färgrik och näringsrik Paella
Paella-recept för fyra personer
Ingridienser
2 dl Pilaffris
1 krm vitlökspulver
1 krm svartpeppar
1 krm saffran eller gurkmeja
1/2 grillad kyckling
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
100 g rensade räkor
2 dl djupfrysta ärter
ev. 12 svarta oliver
Gör så här:
1. Koka upp pilaffriset. Tillsätt förutom salt även vitlökspulver, svartpeppar och saffran eller gurkmeja.
2. Dela kycklingen i mindre delar. Ta bort benen.
3. Rensa, skölj och skär paprikan i strimlor.
4. Skiva oliverna
5. Blanda ner kyckling, paprika, räkor, ärter och oliver i det kokta riset.
6. Låt paellan bli genomvarm.
Efterrätt: Molnlig Marräng med härliga frukter i ugn
Min kamrat utanför och i köket var Beatrice. I början var det lite klurigt att komma på vad vi skulle laga för något. Vi började gnugga våra hjärnhalvor, fundera, diskutera och resonera. Till slut kom vi fram till att det fick bli ett spanskt tema med Paella som huvudrätt och frukter med marrängtecke i ugn som efterrätt. Vi skrev en inköpslista som vi lämnade till Therese.
Inköpslista
Gul lök
|
1 st
|
Jasminris
|
3 dl
|
Matfett
|
2 msk
|
Buljongtärning
|
1 st
|
Peppar
|
1 krm
|
Saffran
|
1 kryddmått
|
Kyckling
|
300 g
|
Röd paprika
|
½
|
Grön paprika
|
½
|
Vitlök
|
2 st klyftor
|
Rensade räkor
|
100 g
|
Djupfrysta ärtor
|
2 dl
|
Svarta oliver
|
12 st
|
Tomat
|
1 st
|
Lime
|
1 st
|
Strösocker
|
3 msk
|
Ägg
|
2 st
|
Vindruvor
|
12 st
|
Inlagd persika
|
6 st halvor
|
Dags att börja laga Paella. Vi började med att tvätta händerna noga med tvål, satte upp löst hår och tog på oss förkläden. På bänken hade Therese lagt fram alla ingridienser. Vi delade upp arbetet så att jag skulle börja skära kyckling och Beatrice grönsakerna. När jag var klar med kycklingen hjälpte jag Beatrice med resten av grönsakerna. När vi var klara med att rensa, skölja och skära alla ingridienser lade vi upp dem olika ingridienserna på olika fat.
Att steka kött
http://www.google.se/imgres?q=i+love+food&um=1&hl=sv&biw=1024&bih=601&tbm=isch&tbnid=0jtomwhaLxCc6M:&imgrefurl=http://glimpseintomidlife.blogspot.com/2010/05/lets-be-honest.html&docid=vjVVkQTbPVbTKM&imgurl=http://lh4.ggpht.com/_FQJ1xpCIdSE/S_l-DurURsI/AAAAAAAABDA/ZMrxpQuNJMs/1100035_love_food%25255B2%25255D.jpg&w=300&h=300&ei=gxXGTsnMM8Lk4QS05NEz&zoom=1&iact=rc&dur=297&sig=115370724194782246432&page=11&tbnh=116&tbnw=116&start=182&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:182&tx=14&ty=60
http://www.google.se/imgres?q=i+love+food&um=1&hl=sv&biw=1024&bih=601&tbm=isch&tbnid=2PE2iaHTyJKGOM:&imgrefurl=http://www.versass.com/2011/04/my-love-for-food-is-unconditional-funny.html&docid=JAI2r02o9zKpNM&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/-yBB5L55RBs8/TaSatVB31xI/AAAAAAAAA8Q/Cbzum7PZX28/s1600/food%252Blove%252B2.jpg&w=460&h=276&ei=gxXGTsnMM8Lk4QS05NEz&zoom=1&iact=hc&vpx=316&vpy=274&dur=4422&hovh=174&hovw=290&tx=142&ty=89&sig=115370724194782246432&page=10&tbnh=82&tbnw=136&start=164&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:164
http://www.google.se/imgres?q=i+love+food&um=1&hl=sv&biw=1024&bih=601&tbm=isch&tbnid=aLAwXjijZhcHWM:&imgrefurl=http://vi.sualize.us/view/62c6a076953a503ad3bb7f462633cc79/&docid=dCxyBdOM2UoN7M&imgurl=http://cdnimg.visualizeus.com/thumbs/62/c6/fun,words,illustration,lol,motivational,whatever-62c6a076953a503ad3bb7f462633cc79_h.jpg&w=400&h=306&ei=gxXGTsnMM8Lk4QS05NEz&zoom=1&iact=rc&dur=437&sig=115370724194782246432&page=12&tbnh=96&tbnw=126&start=200&ndsp=19&ved=1t:429,r:7,s:200&tx=72&ty=49
http://www.google.se/imgres?q=i+love+food&start=329&um=1&hl=sv&biw=1024&bih=601&tbm=isch&tbnid=FMXHB1b3jXwJSM:&imgrefurl=http://icookwith.blogspot.com/2009/07/i-love-food.html&docid=NC6Gq0l1_u8EHM&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_a0-UMZfnBxc/SmTAvQG95oI/AAAAAAAAABI/GC4BKI-Z6Xs/S259/I%252Bcook%252Bwith%252Blove_400x400.jpg&w=259&h=259&ei=hRfGTuetH_DU4QTC-7k6&zoom=1&chk=sbg&iact=rc&dur=140&sig=115370724194782246432&page=19&tbnh=115&tbnw=115&ndsp=20&ved=1t:429,r:9,s:329&tx=50&ty=65
http://www.google.se/imgres?q=i+love+food&start=329&um=1&hl=sv&biw=1024&bih=601&tbm=isch&tbnid=_Xd744Dtt-2wlM:&imgrefurl=http://heavysteps5k.blogspot.com/2011/05/food-its-love-hate-thing.html&docid=ZufMY2rMj-pOoM&imgurl=http://2.bp.blogspot.com/-3ikvbcgoKZE/Td-gtdSsIDI/AAAAAAAAAM0/zUbOXqZUldI/s1600/homer_donut.jpg&w=295&h=425&ei=BxjGTpmRMvHP4QTblrBn&zoom=1&chk=sbg&iact=rc&dur=94&sig=115370724194782246432&page=19&tbnh=115&tbnw=80&ndsp=20&ved=1t:429,r:12,s:329&tx=51&ty=39